ورود کاربر

جملات تربیتی

شما كمانهايي هستيد كه فرزندانتان چون تير از آن رها مي گردند

دعا و مناجات ( قسمت سوم)

دعا و مناجات با خداوند و تاثيرات شديده آن


موضوع تربيت بسيار وسيع و گسترده است و جنبه هاي سه گانه حيات را در بر مي گيرد . تربيت جسماني ، انساني و روحاني . در ميان اين سه نوع تربيت ، جنبه روحاني تربيت ،  بسيار مهم است  مانند دو نوع تربيت ديگر  ، با اين مزيت كه  هدف و جهت جامعه دو نوع تربيت ديگر مي باشد . باين معنا كه اين نوع تربيت چارچوب كلي و اساسي دو نوع تربيت ديگر را بنا مينهد و هدايت ميكند . اهميت اين نوع تربيت و رشد آن ،  براي آرامش و ارتقاي روح و روان انسان به كمالات عاليه و معنوي الهي  بر هيچ انسان آزاده و وارسته اي پوشيده نيست .

 در اين مقال ، سعي ميشود در خصوص چگونگي ايجاد اين نوع تربيت و اساس آن و يكي از راههاي وصول به آن كه ارتباط تمام با دعا و مناجات دارد ، مطالبي خدمت والدين گرامي ارائه گردد .


تربيت روحاني چگونه ايجاد مي شود و اساس آن چيست ؟

 اساس تربيت روحاني بايد قبل از تولد و سپس ، در محيط خانواده گذاشته شود . چنانچه خانواده معتقد ، و محيط مناسب نيز موجود باشد ، فرزندان آن خانواده نيز معتقد شده و تمسك به قوانين حيات روحاني جزء ارزش هاي وجودي آنها مي گردد . به عنوان مثال ، در خانواده اي كه به هنر موسيقي ، نقاشي و... ) اهميت داده ميشود و در مورد آن صحبت مي شود و نمونه آثار هنري در ان خانه موجود است فرزندان آن خانواده اگر چه ممكن است هنرمندي توانا نشوند ، ولي با هنر آشنا شده ، زيبايي آن را درك مي كنند . در زمينه تربيت روحاني هم چنين است . چنانچه جلوه هاي حيات روحاني مثل محبت ، عدالت ، امانت و ... در حيات روزانه يك خانواده متجلي باشد ، نونهالان نيز آن را باور داشته ، اين فضايل ملكه وجودشان مي شود .


يكي از مسووليتهاي والدين آنست كه به فرزندان خود عشق به خداوند و عشق به مظاهر الهيه ( پيامبران ) را بياموزند . يكي از راههاي تحقق اين منظور ، تلاوت دعا و مناجات و زيارت آثار و آيات الهي  و اجراي فرايض يوميه است .

خداوند منبع فيض و رحمت ، قدرت  و توانائي است .  عشق او سرچشمهء فضايل و كمالات است . وبراي بدست آوردن فضيلتها و كمالات  روحاني و انساني بايد عشق خدا را تحصيل كرد  . يكي از راههايي كه اين عشق حاصل ميشود سخن گفتن با خدا و ابراز مهر و صميمت با او و ارتباط هميشگي با او ست و اين سخن گفتن  و ارتباط با خدا از طريق دعا و خواندن آيات الهي كه توسط فرستادگان او به انسانها عطا شده است ، صورت مي گيرد . 

اين استمداد و طلب تاييد بايد به صورت مستمر و روزانه انجام گيرد . براي انجام اين منظور مي توان از نيروي عادت بهره گرفت . عادات مختلفه  چه در زمينهء روحاني ( ارتباط با خدا ، عشق به انسانها  و... )  و چه در زمينه جسماني ( نظافت  و بهداشت جسم ، نحوه صحيح غذا خوردن و ... )   مي تواند براي فرد فوائدي داشته باشد و استعداد و قابليت فرد براي انجام كار و عملي به طور مكرر و مداوم به حدي كه آن عمل طبيعت ثانويه وي شود ،  يكي از عوامل موثر در پيشرفتهاي اوست . آسانترين و بهترين موقع براي ايجاد عادت در شخص طبعا دوران كودكي  است . اگر كودكان  به خواندن دعا  و راز و نياز با خداوند   عادت كنند ،  حلاوت آن را درك نمايند و عشق به خداوند و مظاهر الهيه را دريابند ،  در تمام عمر از آن منبع لايزال الهي نصيب برده سعادت دو جهان نصيب شان خواهد شد . در اين جهت ، والدين عزيز مي توانند در زمينه هاي ذيل براي كودك دلبندشان تلاش كنند :

 -  ايجاد شوق و رغبت خواندن دعا و مناجات  در قلوب اطفال
- روشن كردن مفهوم دعا و مناجات براي آنها
- عامل بودن به حيات روحاني و انجام فرائض يوميه
- همراهي با فرزندان در زمان تلاوت دعا و مناجات
- تشويق ايشان به حفظ آيات الهي و پرهيز از تندي و شدت عمل در مورد كودكان
 جهت تلاوت ادعيه و مناجاتها موارديست كه مي تواند والدين عزيز را ياري نمايد .


در خصوص مشاهده اثرات تلاوت دعا و مناجات در اطفال ، ممكن است بلافاصله و بزودي زود ، تاثيرات را ملاحظه ننمود . اما بايد مطمئن بود كه به فرموده حق يقينا آنان در فردائي ديگر مشمول فضل و رحمت الهي قرار خواهند گرفت و به تدريج حياتشان را از طراوت و لطافت و شور و انجذاب  ناشي از دعا و مناجات تقليب خواهد شد . دعا مانند باران است و قلب كودكان مثل گياه ، با ريزش باران رحمت بر نهال قلب كودك بتدريج اين نهال رشد مينمايد و به عظمت و شكوه واصل ميشود .

فرزندان به ظاهر كوچك امروز ، مردان و زنان بزرگ آينده اند كه عهده دار مسووليتهاي عظيمي خواهند بود . بايد امروز چنان تربيت شوند و با قواي روحاني تجهيز گردند كه بتوانند در مسير تكامل روحاني خود عهده دار خدمات مهمه اي در  جامعه بشري گردند .

آيا اگر امروز نتوانيم عادت تلاوت دعا و مناجات را در فرزندان خود ايجاد كنيم ، در آينده كه به جوانان و نوجواناني تبديل مي شوند كه طبيعتا تحت تاثير محيط اطراف قرار گرفته و آئينه قلبشان از غبار دنياي فاني آلوده مي شود  ، ميتوان اين عادت را به راحتي در آنها ايجاد نمود ؟ علي الخصوص كه در دوران بلوغ شرعي  موظف به انجام فرائض يوميه از قبيل اداي نماز ، تلاوت آيات الهي در صبح و شام و.... مي باشند .


آيا اگر امروز فرزندان ما نياموزند كه پناهگاهي امن تر از دامان آستان الهي در اين جهان خاكي وجود ندارد ، چگونه مي توانند در فرداهاي سخت و پر تلاطم زندگي آرامش خاطر و آسودگي خيال داشته باشند و بدون توكل و پشت گرمي به تاييدات الهي مشكلات را پشت سر گذارند ؟ پس ، هنوز راه درازي براي رشد روحاني و تكامل روحاني خود و اطفال نازنين وجود دارد و طي اين سبيل مقدس و خطير جز به مدد و  كمك  خداوند سلطان مهر و محبت امكان پذير نخواهد بود .

نگارش: فیروزه کیهانی


  براي مطالعه بيشتر مي توان به كتابهاي ذيل رجوع كرد :

مجموعه نصوص در باره تربيت بهايي گرد آوري معهد اعلي

مجموعه مقالات تربيتي جناب علي اكبر فروتن

نوارهاي صوتي مقام انسان ، دكتر ايرج ايمن

والدين بدانند  ، اثر مارگارت  روه

نگاهي بر تعليم و تربيت در آثار بهايي





 

 

امكانش هست كه فايل كتب معرفي

امكانش هست كه فايل كتب معرفي شده را در سايت قرار دهيد؟
با تشكر

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.
  • تگ های مجاز : <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگرافها به صورت اتوماتیک جدا سازی می شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی

سیستم امنیتی
این سیستم امنیتی برای دفع کامنت های اسپم است.
Image CAPTCHA
حروفی را که در تصویر می بینید را تایپ کنید.