User login

جملات تربیتی

همت را بر تربيت اهل عالم مصروف داريد كه شايد نفاق و اختلاف از ما بين امم محو شود

زندگی نامه خانم بلقیس مشکیان - قسمت اول

 

خانم بلقيس مشكيان

مؤسس اولين كودكستان در كرمان و يزد

نویسنده : نهاله

آنچه بشر را به گذشته پيوند مي‌دهد و حقايق را مانند آئينه در آينده منعكس مي‌سازد؛ تاريخ است. تاريخ به عبارتي، دانش گذشته‌هاست كه از طريق ضبط اسناد و نقل حقايق در نسل‌هاي متوالي منتقل شده و بدين وسيله در آگاهي و بصيرت بشر، از جنبه‌هاي مختلف زندگي انسان‌ها، سهم بسزايي داشته است. علم تاريخ نيز مانند هر علم ديگري، داراي شاخه‌هاي گوناگوني است كه نه تنها به شرح جنگ‌ها و ستيزها و رويدادها بلكه به سرگذشت و شرح احوال اشخاص نيز مي‌پردازد كه بدون شك يكي از جذاب‌ترين شاخه‌هاي تاريخ بشمار مي‌رود.

در مقدمه نویسنده دلایل انتخاب این موضوع را به شرح زیر بیان می کند :

 اولاً به عناوين تاريخي علاقمندم. زيرا كه ما به سرعت از گذشته دور مي‌شويم و درواقع آنچه كه مي‌ماند همانست كه به رشته تحرير درآمده چرا كه اگر تحقيقات تاريخي انجام نمي‌شد علم پيشرفت نمي‌كرد و تجارب گذشتگان از بين مي‌رفت.

 ثانياً  علاقه‌اي كه به امر تعليم و تربيت داشتم و ارتباط و نزديكي و حضور خانم مشكيان در اواخر ايام عمر پرمنفعتشان در نزد  ما مرا بر آن داشت كه تا وقت باقيست در مورد ايشان تحقيق كرده و از افرادي از شاگردان ايشان كه هنوز در قيد حيات هستند به طور دقيق تحقيق نمايم شايد به اين طريق دِينِ خود را ادا كرده باشم و سرگذشت خانم بلقيس مشكيان، اولين فردي كه در ايران، كودكستان بهايي را تأسيس كرد؛ بيان نمايم تا جامعه  با اين خانم و خدمات ذي‌قيمت ايشان بيشتر آشنا شوند. گرچه اين كودكستان، كه در دو مقطع در كرمان و يزد تأسيس گرديده، به عنوان سومين و چهارمين كودكستان ايران مطرح مي‌شود ولي في‌الواقع اولين كودكستان بهايي در ايران مي‌باشد. دليل ديگر آن كه خانم مشكيان با مشاهده كتاب ايران «افسانه و واقعيت» خدا را شكر كردند كه حداقل كسي، گوشه‌ای از خدمات ايشان را به رشته تحرير درآورده و بسيار شادمان شدند. اميدوارم با نوشتن اين زندگی نامه حق مطلب به جا آمده باشد و روح بزرگ آن خانم عزيز شادمان گردد.

آنچه بشر را به گذشته پيوند مي‌دهد و حقايق را مانند آئينه در آينده منعكس مي‌سازد؛ تاريخ است. تاريخ به عبارتي، دانش گذشته‌هاست كه از طريق ضبط اسناد و نقل حقايق در نسل‌هاي متوالي منتقل شده و بدين وسيله در آگاهي و بصيرت بشر، از جنبه‌هاي مختلف زندگي انسان‌ها، سهم بسزايي داشته است. علم تاريخ نيز مانند هر علم ديگري، داراي شاخه‌هاي گوناگوني است كه نه تنها به شرح جنگ‌ها و ستيزها و رويدادها بلكه به سرگذشت و شرح احوال اشخاص نيز مي‌پردازد كه بدون شك يكي از جذاب‌ترين شاخه‌هاي تاريخ بشمار مي‌رود. (1)

 

شرح حيات خانم مشكيان

1- والدين خانم بلقيس مشكيان

براساس شناسنامه ايشان سركار خانم بلقيس مشكيان فرزند بي بي سكينه و كربلايي يوسف مي‌باشند كه اصلاً كرماني و يزدي بودند.

 

در فيلمي كه از ايشان موجود است خودشان چنين توضيح مي‌فرمايند: «پدرم رفسنجاني بودند و مادرم كرماني و هر دو خودشان تصديق كرده بودند. 6 ساله بودم كه با پدر و مادرم به واسطه ضوضايي كه شده بود، به عشق‌آباد رفتيم.» (2)

«ديگر كربلايي يوسف كه با زوجه‌اش بي‌بي سكينه به سال 1322 ه.ق به علت شدت تعرض و تعدي اهالي به عشق‌آباد مهاجرت و توطن نمود و بي‌بي سكينه بنت ميرزا حسين يزدي به سن چهارده سالگي توسط خالوي خود اقا عبدالرحيم بن آقا حسين يزدي كه از مستخدمين حاجي محمد كريم خان و بهايي بود در رفسنجان بهايي شد و مادرش از شدت تعصب و غيظ موهاي وي را مي‌كند و ضرب و شتم نمود ولي بالاخره از جهت ثبات و استقامت او موفق به ايمان بديع گرديد تا آن‌كه بي‌بي سكينه به زني كربلايي يوسف مذكور از بهائيان ممتاز رفسنجان درآمد و سنين مديده با كمال اشتعال به خدمات امريه مشغول و مألوف بودند و بالاخره به علت تعصبات و تعديات اشرار به سال مذكوره به اتفاق شوهر و دو دخترش گوهرتاج و بلقيس به عشق‌آباد هجرت نمودند و دخترش گوهر تاج خانم به زني آقا ميرزا محمد ثابت مراغه سابق‌الوصف در قسمت آذربايجان درآمده در روسيه و بعداً در ايران به تربيت نوباوگان و هدايت بي‌خيران همت گماشتند.(3)

«خواهرم خيلي به كتاب‌هاي امري علاقه داشتند و هر كانون امري كه تأسيس شده؛ خواهرم مي‌رفت و شركت مي‌كرد و بيشتر معلومات امريش را از جناب ميرزا منير نبيل‌زاده ياد مي‌گرفت و من هم كم‌كم در اين كلاس‌ها شركت مي‌كردم اما به اندازه خواهرم سواد ندارم هيچي نيستم.

منابع:

1-اقتباس از هنري لوكاس، تاريخ تمدن ايران، قسمت مقدمه

2-فيلمي كه از ايشان موجود است

 

3-تاريخ ظهور‌الحق جلد هشتم قسمت دوم ص 735

ادامه دارد

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.